Addition to the U.N. Indonesian Mission
Addition to the U.N. Indonesian Mission
Manhattan, NYC
1998
Client
Permanent Mission of Indonesia to the UN
Services

Architectural Design

Interior Design


This project is an excellent example of a contextual infill addition. The original building, a two-story bathhouse constructed in 1902, had a three-story addition built above it circa 1925. However, the building had to be doubled in size in order to meet the client's program. This was done by expanding into the adjacent 25 foot by 100-foot lot to create more office space as well as add guestroom and banquet facilities on top of the entire rooftop.

The horizontal portion of the addition matches the roof line of the existing structure. These floors align with the existing building on each level to expand the existing office functions. Vertically, three new floors straddle both the new addition and the existing building, setting back at the sixth floor. This portion of the addition houses guestrooms on the sixth floor, along with exercise space and a prayer space. The seventh floor contains a large banquet facility with a prefunction space, a warming kitchen and a roof terrace. The banquet space can be subdivided by a folding partition concealed in the ceiling. In spite of the scope of construction, the building was occupied during the entire construction process.

The new facade was designed to harmonize with the original building. Brick and ornamental stone elements of the original facade were duplicated but the completed building (i.e. existing and addition) creates a new composition consistent with the spirit of the original building.

Awards
Design Citation. New York Society of Architects, 2000
Award of Merit. Society of American Registered Architects - New York, 1999